CARPETA D'APRENENTATGE
Pàgina d'inici > 3.3. MODELS DE FAMÍLIA I LA SEVA INFLUÈNCIA EN L'EDUCACIÓ > MODELS DE FAMÍLIA I EDUCACIÓ
MODELS DE FAMÍLIA I EDUCACIÓ
MARC LEGAL
Un tema és el que un sent que és la seva família i l'altra el marc legal. Cal saber-ho per tractar-ho bé, per exemple en una tutoria.
En l'última reforma del codi civil i de l'estatut, es reconeix tot el que hem parlat i es creen noves eines de reforç. Sempre s'ha de vetllar pel menor o pel més vulnerable.
Els canvis constants en l'entorn (la baixa demografia, la parella té fills més tard, famílies reconstituïdes, augment dels divorcis...). El terme tolerància pren força aquí, existeixen més tipus de famílies i totes s'han de respectar.
DRETS DELS NENS
Qui els protegeix? Un dels deures dels pares és protegir els fills. Per tant els nens tenen el dret de ser protegits.
Alguns conceptes
- Pàtria potestat: drets i deures que tenen les persones que han concebut el fill. Es treu o per mort o per ordre judicial.
- Acollida i adopció
- Separació i divorci
- Acollida i adopció (amb família extensa o aliena)
- Guàrdia i custodia: un xiquet passa a mans de l'administració. El primer que es fa és l'acolliment en família extensa. Si això no pot ser l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (EAIA) emet un informe. L'escola i els centres sanitaris tenen l'obligació de notificar qualsevol incidència a serveis socials. El xiquet ha d'estar amb la seva família però sempre amb unes certes condicions.
- Custòdia compartida: pares separats, tenen els mateixos drets, tot i que normalment el xiquet viu en una casa.
SUPORT I RECURSOS. Prevenció
El Departament de Benestar i Família disposa de tota la informació necessària. També disposa de determinats programes de prevenció, com per exemple el programa "Crèixer en família". A continuació podem trobar l'enllaç de la web:
benestar.gencat.cat/ca/inici/index.html