MULTICULTURALITAT I INTERCULTURALITAT

Sempre ha existit la diversitat en el nostre planeta, amb una heterogeneïtat de races, cultures, religions... La preocupació comença quan la societat veu la multiculturalitat com un problema.
Com ja hem vist, el fet migratori, tant a Catalunya, com a Espanya, com a Europa, ha estat un factor clau per a què es produeixi aquesta diversitat dintre d'una mateixa societat.
 
 

EDUCACIÓ INTERCULTURAL

Aquesta ha de ser una educació en valors. En una societat multicultural cadascú se sent molt identificat amb la seva cultura, i moltes vegades no podem entendre les cultures diferents de la nostra. Com a mestres, hem d'inculcar valors positius envers això, com per exemple valors positius amb l'acollida de nouvinguts.

 

Objectius

  • Hem de treballar a l'aula actituds interculturals positives, com el respecte i la tolerància, conèixer les formes d'entendre la vida. També valorar de manera positiva altres cultures, i posar-nos en el seu lloc. Incorporar a nosaltres mateixos coses enriquidores d'altres cultures mitjançant activitats i exercicis, superar els perjudicis. Identificar-se amb la pròpia cultura, però també esperit obert, mantenir un cert equilibri.
  • Millorar autoconcepte de l'alumne. No etiquetar els alumnes (per exemple, no diem el xiquet xino, ja que de la mateixa manera hauríem de dir el xiquet tortosí). Ens posem en la pell del xiquet i li destaquem els seus punts forts. Reconeixerem també els progressos acadèmics, respecte del seu punt de partida. També estimular la participació de tots els alumnes, evitar marginacions.
  • Potenciar la convivència i cooperació entre els alumnes.
  • Potenciar la igualtat d'oportunitats escolars. Les expectatives sempre han de ser altes, l'èxit escolar és l'èxit a la vida. Hem de realitzar adaptacions curriculars a xiquets amb necessitats especials.

IDENTITAT CULTURAL

La identitat cultural és el que un "és". Cadascú de nosaltres ens sentim part d'una comunitat cultural, tenim una forma de viure i d'interpretar la realitat d'una manera determinada. Aquesta pertinença ens crea una seguretat.

ALGUNS CONCEPTES

Els estereotips ens arriben de la societat i ens fan tenir uns prejudicis, jutjem a les persones envers aquests estereotips, per tant, de vegades discriminem a les persones sense conèixer-les. Aquests prejudicis són els que ens porten a la discriminació. Això pot desembocar, en algunes ocasions, en situacions de conflicte.

A partir d'aquí podem diferenciar entre els tres conceptes següents.

  • Convivència: interacció respecte a les altres persones, i amb una clara voluntat de relacionar-se.
  • Coexistència: inexistència d'interacció, amb un cert nivell d'indiferència, es tracta d'una situació que no garanteix la cohesió social.
  • Hostilitat: interacció negativa entre els individus, amb situacions de conflicte en moltes ocasions.

Per tant, hem de tenir molt en compte tots aquests aspectes com a mestres, hem d'intentar crear un clima de convivència i respecte entre els nens que tindrem dintre la classe. Això els ensenyarà també a saber conviure dintre de l'escola, els amics... en definitiva, els ensenyarà a conviure dintre de la societat.