ELS PLANS EDUCATIUS D'ENTORN
Són plans dissenyats pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, per promoure l'educació en família i societat, amb la col·laboració d'entitats locals. En el següent enllaç podem trobar la informació relacionada disponible a la web de l'XTEC, Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya:
xtec.gencat.cat/ca/comunitat/entorn_pee/entorn_pee_presentacio/
Són plans dissenyats pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, per promoure l'educació en família i societat, amb la col·laboració d'entitats locals.
Els plans educatius d'entorn serveixen per a donar respostes a les múltiples necessitats de la nostra societat. Ha de ser una acció integral, ha de tenir en compte tots els aspectes de les persones, amb una continuïtat en el temps i en l'espai. Ha de ser una acció arrelada i cohesionadora, inclusiva i en xarxa. Es necessita la participació de molts agents.
Veiem una mica de normativa, aspectes relacionats amb els plans educatius d'entorn:
LEC: Obre més el centre educatiu a la societat. Carta de compromís educatiu, l'han de signar els pares, determina una coresponsabilització, s'ha de treballar conjuntament.
Decret 201/2010: Regula el tema de la convivència ( mediació i compensació). Facilita mesures reparadores per a l'escola, per a quan hi hagi algun problema. Dota d'autonomia, a través d'aquest decret una escola pot desenvolupar el projecte com vulgui, innovacions educatives. Per això la importància d'aquest decret.
L'educació del lleure també es considera molt important.
Llei 14/2010: Drets i deures. Drets i oportunitats de la infància i l'adolescència. Llei plural, fins llavors només hi havia lleis parcials.
Com veiem, la legislació afecta moltíssim en tots els aspectes.
Hi ha diferents tipus de plans educatius d'entorn. No es treballa només per uns xiquets, sinó per l'èxit social.
Crec que vivim en canvis constants, sorgeixen noves necessitats, amb temes com per exemple l'escola inclusiva. Abans un nen cec no l'hauríem trobat en una classe. Avui en dia sí. Tots, independentment de les seves condicions tant físiques, com socials... tenen dret a l'educació.
Fa pocs dies vam estar en una escola fent una pràctica d'una altra matèria. L'escola on jo vaig estudiar tota la meva infància. Em va sorprendre molt gratament veure la gran diversitat dintre de l'aula, hi havia xiquets en diferents tipus de condicions, diferents races... quan jo era petita això no es veia, però degut als canvis constants dels que parlem en la societat, l'escola s'ha d'adaptar per acollir tots els xiquets que tenen dret a l'educació.
ACTIVITAT: PLA EDUCATIU D'ENTORN
Durant la classe vam realitzar una activitat. Ens vam posar per grups, formats per persones de la mateixa localitat o localitats properes. Havíem d'analitzar un pla educatiu d'entorn del nostre poble.
Nosaltres, les alumnes de Sant Carles de la Ràpita, vam analitzar un projecte nou a la Ràpita:
Durant l'últim més d'Octubre, s'ha signat un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i la Fundació del Barça per a implantar al poble el projecte Futbonet.
Aquest projecte, consisteix en la realització d'activitats extraescolars, amb unes 40 places a cobrir. Les primeres 20-22 places s'han cobert en primera preferència amb xiquets amb risc d'exclusió social (l'activitat és completament gratuïta) i la resta de places segons ordre de sol·licitud. Per a la impartició d'aquestes activitats s'han contractat monitors, gent del poble a la qual se li ofereix una feina remunerada. Es realitza en instal·lacions municipals.
Què S'aconsegueix amb això? S'incideix amb l'àmbit familiar, educatiu, ja que implica a diverses famílies en un projecte integrador, participatiu i de cohesió social. La qualitat educativa és el seu component bàsic, ja que, encara que és una activitat esportiva, el seu objectiu principal és l'educació en valors.
La coordinació també és un element essencial entre la Fundació, l'Ajuntament, els monitors, les famílies... També es busca ajudar a nens amb problemes escolars.