Perquè una escola pugui elaborar el seu projecte de centre on s'especifiqui com se seguirà el currículum (tot el que s'ha de fer durant el curs a l'escola, depèn del departament d'ensenyament i de la llei estatal), ens hem de situar en el món en què vivim i sobretot en la societat en què vivim.
Però, com és el món en que vivim? Anem a analitzar-lo:
- Global. Vivim en una societat globalitzada. Fa uns anys la societat era més local.
- Divers. La diversitat és una de les característiques més identificatives de la nostra societat. Per exemple, en la ciutat de Tortosa existeixen 84 nacionalitats.
- En canvi constant. Sobretot canvis tecnològics, hem d'adaptar-nos a la manera de treballar, aprenent constantment.
Vivim en la societat de la informació i la comunicació. Tenim moltíssima informació al nostre abast. Aquesta, s'ha de transformar en coneixement. Per tant, Podem afirmar que vivim en la societat del coneixement, cosa que afecta l'estructura de la mateixa i al sistema econòmic, productiu i social, s'imposen grans canvis en tots els àmbits.
Parlem de societat, de món globalitzat, de diversitat... perquè tots aquests factors són les principals fonts de diversitat a l'aula, diversitats que poden tenir diferents orígens (factors culturals, econòmics, familiars...).
Per tant, el context en què vivim tindrà un paper fonamental en aquest sentit, per això n'hem de fer una anàlisi. Els factors socials i culturals en què es desenvolupi un nen poden ser molt influents i determinants sobretot durant els seus primers anys de vida. Per aquesta raó també podem afirmar que un d'aquests factors clau també és la família.
Amb totes aquestes explicacions, crec que és de vital importància tenir en compte tots els factors que ens envolten per a pensar en el com de l'educació. Vivim en un món que contínuament està canviant, no podem passar-ho per alt a l'hora de pensar amb els nostres infants.