UNIVERSALITZACIÓ DE L'EDUCACIÓ I ELS DRETS

Només una dada per començar:
L'any 1999 l'escolarització era del 84%
L'any 2000 l'escolarització ja era del 91%
(dades a nivell mundial)
DRETS RECONEGUTS
L'any 1989 es va celebrar la convenció sobre els Drets dels Infants de les Nacions Unides. Després de la declaració dels Drets Humans, aquesta es va centrar amb els infants i els va donar la importància que els pertoca amb la declaració d'una sèrie de Principis i Articles d'obligat compliment.
QUE ENS DEMANEN A L'ESCOLA?
La finalitat de l'educació infantil és la capacitat de desenvolupament.
Capacitats a desenvolupar:
1. Aprendre a ser i actuar.
2. Aprendre a pensar i comunicar.
3. Aprendre a descobrir i tenir iniciativa.
4. Aprendre a conviure i habitar el món.
Després d'haver parlat de societat i món globalitzat, i després de veure l'anterior punt 4, podem referir-nos a:
· La diversitat, la relació amb els altres, la resolució pacífica de conflictes...
· Les pautes de convivència, l'autonomia personal, la col·laboració en grup i la integració social ( no vivim sols, tenim un component social molt important i hem d'educar per això)
L'EDUCACIÓ
· Què i com ensenyem? És la funció principal, i per a això són importants les tècniques, les maneres i els procediments.
· Perquè ensenyem?
· Per a què ensenyem? No hem de perdre el punt de vista. El més important és el fons, perquè ens porta a la motivació i per a saber quines són les metes, on volem arribar.
Mestre: És la figura clau del sistema educatiu, responsable principal, ha de tenir un compromís actiu amb la societat. Ha de tenir factor humà. Al cap i a la fi, la qualitat dels docents es representa en la qualitat de l'educació.
Per a poder analitzar tot això que estem parlant, els alumnes de la classe vam realitzar una enquesta, amb la seva posterior anàlisi sobre els resultats, i en vam treure conclusions molt importants. Vam comentar entre tots els companys les qualitats que haurien d'identificar als mestres, i per a mi les més importants són:
· Afectivitat: el mestre d'infantil ha de ser amorós amb els seus alumnes, són nen molt petits que necessiten sentir-se estimats, el mestre és un dels seus punts de referència.
· Empatia: els xiquets petits a vegades no poden expressar el que senten fàcilment, el mestre els ha d'acompanyar i els ha de comprendre.
Van ser moltes les qualitats que vam nomenar amb els companys, però per a mi aquestes dos són bàsiques i primordials.
Principi 7: L'infant té dret a rebre educació gratuïta i obligatòria. L'educació ha d'afavorir la cultura general i li ha de permetre, en condicions d'igualtat d'oportunitats, a desenvolupar actituds i judici individual. Hem d'afavorir el dret del xiquet. Sigui com sigui el xiquet, sigui com sigui la seva condició, ha de tenir igualtat d'oportunitats. S'ha de vetllar per l'interès superior de l'infant, aquest serà un futur membre útil de la societat. Però en el present, el seu interès és ser feliç.
Principi 10: L'infant ha de ser protegit de diferents pràctiques com la discriminació racial, religiosa o qualsevol altra.
Article 28: L'infant té dret a l'educació. L'Estat té l'obligació d'oferir educació primària, obligatòria i gratuïta. Però també té l'obligació d'oferir un ensenyament superior accessible. Però tot això, amb un principi de respecte i dignitat de l'infant, les coses que passen a l'escola o en la família haurien de ser detectades pel mestre.
Article 29: L'infant té dret a desenvolupar la seva personalitat.
Article 30: L'infant té dret al respecte de les minories (ètniques, religioses...)
Article 31: L'infant té dret al descans, al lleure, al joc i a participar en activitats culturals i artístiques.
Tots els infants tenen uns drets adquirits. Dret a l'educació, dret al joc, dret al descans... penso que com a mestres hem de lluitar per a què això sigui així, vetllar pels xiquets que tindrem a la classe.